Неотдавна Samsung затвори собственото си подразделение за дизайн на процесори, тъй като произвежданите от гиганта ядра се представяха по-слабо от стандартните ARM дизайни. По този начин Samsung последва примера на Qualcomm, който спря да използва собствени ядра преди години, но сега нещата могат да се променят. Нов слух твърди, че Samsung ухажва бивши CPU инженери от Apple AMD с опит в разработката на собствени чипове за Apple. Очевидно Samsung не е доволен от производителността на новата серия Cortex-X и търси по-бърз вариант. Компанията вече работи с Google по дизайна на собствен чип както и с AMD, за да включи RDNA 2 графичния процесор в своите чипове Exynos.

На свой ред Qualcomm също наскоро ще покаже собствен CPU дизайн, след като придоби компанията Nuvia, създадена от бивши инженери на Aple, които са работили по няколко поколения чипове на iPhone производители.

Не се знае кога Samsung и Qualcomm ще покажат своите уникални дизайни. Qualcomm изглежда вече е приключил с работата, докато Samsung тепърва сглобява своя екип. В същото време обаче дизайнът на Qualcomm е предназначен за сървъри, така че изработката му е едно нещо, а привеждането в компактни размери, така че да се побере в смартфон, е съвсем друго.

Снимка: GSM Arena

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: