Групата, която контролира USB стандартите, иска да ви улесни в разбирането какво всъщност могат да правят различните кабели и портове. Тя се опитва да се откаже от брандиране като SuperSpeed ​​​​и USB4 в опит да опрости нещата, но производителите не е задължително да приемат промените.

Стъпките са част от по-широк стремеж на Форума на USB внедрителите (USB-IF) за ребрандиране на USB стандартите. Групата въведе нови лога за кабели, портове и опаковки миналата година. Актуализираната марка има за цел да помогне на хората да разберат на какво са способни стандартите по отношение на скоростта на трансфер на данни и производителността, както и скоростта на зареждане, казва президентът на USB-IF и главен оперативен директор Джеф Рейвънкрафт пред The ​​Verge.

SuperSpeed ​​​​(известен също като USB 3) съществува от повече от десетилетие. Може да сте го виждали на USB кабелни кутии като син порт. Занапред USB-IF иска производителите на кабели да използват USB 10Gbps вместо SuperSpeed ​​​​USB 10Gbps и USB 20Gbps вместо USB4 20Gbps. Междувременно USB-C кабелите, сертифицирани от USB-IF, ще са нужни, за да изброите както скоростите на трансфер на данни, така и мощността на зареждане.

Промените наскоро влязоха в сила и актуализираната марка може да започне да се появява на етикети и опаковки до края на годината. Насоките за брандиране се отнасят за продукти с всякакъв тип USB порт с изключение на USB 1.0, който така или иначе няма да видите много в наши дни, и USB 2.0 (известен още като USB Hi-Speed). USB-IF счита, че в последния случай използването на USB 480Mbps може да създаде объркване за онези, които може да видят това на опаковката и да повярват, че е по-бързо от USB 5Gbps, просто поради по-голямото число.

Изискванията за ребрандиране се отнасят само за устройства и кабели, сертифицирани от USB-IF. Но тъй като USB е отворен стандарт (за разлика, да речем, от Thunderbolt 4), няма нищо, което да спре производителите да използват марката SuperSpeed ​​​​и USB4, ако наистина искат, както отбелязва The Verge. В резултат остава да се види доколко тези мерки всъщност ще изяснят нещата за хората, които просто се нуждаят от кабел за своето устройство.

Вече е достатъчно сложно да знаете кой кабел ви трябва. Конекторите и портовете Thunderbolt 3 и Thunderbolt 4 изглеждат абсолютно същите като USB-C например. Актуализираните насоки няма да ви помогнат да разберете дали даден кабел поддържа DisplayPort или определен стандарт за бързо зареждане.

Поне на повърхността това изглежда като положителни ходове за намаляване на объркването и премахване на ненужното словоблудство. И все пак не е ясно дали изоставянето на псевдонима SuperSpeed, който може би е по-рядко използван от USB 3 във всеки случай, всъщност ще помогне да се изяснят нещата за повечето потребители. Така или иначе може да няма голямо значение, като се има предвид все по-широкото възприемане на USB-C като по-универсален стандарт - което на първо място е целият смисъл на USB.

Снимка: Unsplash

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции

 

Тагове: