LG Electronics потвърди глобалното си лидерство в технологиите за мобилни мрежи, като успешно тества безжичното предаване и приемане на 6G terahertz (THz) данни – в честотен диапазон от 155 до 175 GHz – на разстояние от 320 метра на открито.

Важният етап, постигнат на 7 септември в института Fraunhofer Heinrich Hertz в Берлин, Германия, представлява значителна стъпка към комерсиализиране на 6G THz както в закрити, така и в открити градски зони, тъй като референтното клетъчно покритие на базовите станции за градски макро клетки е разстояние от приблизително 250 метра на открито. Това също е голям скок от август миналата година, когато LG показа, че може да прехвърля 6G THz данни на разстояние от 100 метра на открито.

6G, който използва свръхшироколентови честоти, има сравнително малък обхват и може да има загуба на мощност от предаване до приемане. За да разрешат тези проблеми, LG, Fraunhofer HHI и Fraunhofer Institute for Applied Solid State Physics съвместно разработиха усилвател на мощност, способен да увеличи силата на предаване, и усилвател с нисък шум на приемника, който подобрява качеството на входящия сигнал.

Използван в скорошната демонстрация, многоканален усилвател на мощност на организациите има изход от повече от 20 dBm, увеличение с над 5 dBm от решението LG и Fraunhofer HHI & IAF, внедрено в предишния опит. Използван е и усилвател с нисък шум на приемника, който минимизира генерирането на шум за приемания сигнал. Тези нови технологии са интегрирани в най-новия модулен дизайн на LG, който е много подходящ за бъдещо производство на IC (интегрална схема), за да помогне за улесняване на пътя към бъдеща комерсиализация.

С успеха на последната демонстрация като цяло сме една крачка по-близо до реализирането на 6G скорости от 1 терабит (TB) в секунда както на закрито, така и на открито в градски райони.

LG планира да обяви пълните резултати от най-новия си 6G комуникационен тест и да представи преглед на развитието на технологията досега на предстоящата 6G Grand Summit, която ще се проведе в LG Science Park в Сеул на 23 септември. Дискусиите относно стандартизацията на 6G мрежата се очаква да започнат около 2025 г., като комерсиализирането на технологията е планирано за 2029 г. В сравнение с 5G безжичните мрежи 6G ще осигури много по-добри скорости на трансфер на данни с по-ниска латентност и по-висока надеждност.

Големите компании се надпреварват да навлязат в 6G пространството, като се има предвид ключовата роля, която ще играе в създаването на всякакви иновации, от ултрареалистични мобилни холограми до следващата фаза на IoT (Интернет на нещата) и заобикалящите компютри, които ще осигурят по-адаптивни, персонализирани преживявания чрез органично свързване на хора, предмети и пространства.

Снимка: Unsplash

Виж още: Френски учени направиха пробив при 6G технологията