Chrome получава три нови експериментални функции за генеративен изкуствен интелект за потребителите на настолни компютри. Компанията обяви в публикация в блога си, че функциите ще бъдат достъпни първо за потребителите на Chrome в САЩ. През следващите няколко дни те ще бъдат налични в Chrome за компютри Mac и Windows. И така, какви са тези нови функции на Gen-AI? Нека ги разгледаме.

С новия Tab Organizer Chrome автоматично ще предлага и създава групи от табове въз основа на отворените ви табове, за да не се налага да го правите ръчно. За да използвате новата функция, можете да щракнете с десния бутон на мишката върху даден таб и да изберете "Организиране на подобни табове" или да щракнете върху падащата стрелка вляво от табовете си. Chrome също така ще предложи имена и емотикони за тези нови групи табове, така че потребителите да могат лесно да ги намират и организират.

Потребителите на Chrome също така ще могат да създават свои собствени теми с помощта на изкуствен интелект. Функцията използва същия модел за дифузия на текст към изображение, който управлява функцията Generative AI Wallpapers на Google в устройствата Pixel 8. Потребителите могат да генерират персонализирани теми за Chrome въз основа на тема, настроение, визуален стил и цвят - всичко това с помощта на AI. За да използват функцията, потребителите могат да отидат в страничния панел "Персонализиране на Chrome", да кликнат върху "Промяна на темата" и да изберат "Създаване с AI".

И накрая, в новата версия на Chrome следващия месец Google планира да пусне функция с изкуствен интелект, която да помага на потребителите да пишат по-ефективно в интернет. "Независимо дали искате да оставите добре написано ревю за ресторант, да съставите приятелски RSVP за парти или да направите официално запитване за апартамент под наем", можете да използвате новия инструмент на Chrome "Help Me Write", за да започнете.

След като функцията стане достъпна, можете да щракнете с десния бутон на мишката върху текстово поле или поле във всеки сайт, който посещавате в Chrome, и да изберете "Помогни ми да напиша". Въведете няколко думи и изкуственият интелект на Google трябва да се включи, за да ви помогне в процеса на писане.

Новите генеративни функции на изкуствения интелект в Chrome вече са налични с пускането на Chrome (M121). За да ги активират, потребителите трябва да влязат в Chrome, да изберат "Настройки" и да преминат към страницата "Експериментален ИИ". Компанията казва, че тъй като тези функции са ранни публични експерименти, засега те ще бъдат деактивирани за корпоративни и образователни акаунти.

Тази година Google ще добави още функции за изкуствен интелект и ML в Chrome, включително ще интегрира в браузъра новия си модел за изкуствен интелект Gemini.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA надзърна в сблъсъка, който ще доведе до гибелта на нашата галактика