Нов доклад на маркетинговата компания Gartner показва, че глобалните смартфон продажби са се сринали с цели 20.4 процента до 295 милиона бройки през Q2 2020. Както може да се досетите, най-значителна роля за това е изиграла коронавирус пандемията.

„Ограниченията в пътуването, затварянето на търговските обекти и по-пестеливите харчове за не толкова важни продукти по време на пандемията доведоха до второ поредно тримесечие на спад на продажбите на смартфони тази година“, се казва в доклада.

От големите производители само Аpple успява де се измъкне с минимални поражения. През Q2 компанията е продала 38 милиона телефона, което е спад само с 0.4 процента на годишна база. За това допринася пускането на новата версия на iPhone SE и подобрените пазарни условия в Китай и Индия.  

По-нататък Samsung отчита особено тежки последни три месеца с 54 милиона продажби, или 27 процента спад на годишна база. Xiaomi и Oppo не се представят по-добре, като техните продажби спадат съответно с 21.5 и 15.9 процента.

Трудните времена за Samsung са печалба за Huawei, като според Gartner двете компании са практически изравнени на върха.

Ако за смартфон производителите има някаква светлина, то тя е, че някои от тях произвеждат също и компютри. Същите условия, които нараниха смартфон продажбите, пък доведоха до скок в РС продажбите за последното тримесечие.  

Снимка: Рixabay

Виж още: Huawei: Hикой закон не може да ни принуди да хакнем вашата мрежа