Малко повече от три години след като пусна ъпдейта, Microsoft официално спира поддръжката на Windows Phone 8.1. Този ход бележи края на ерата Windows Phone и милиони устройства, които работят с операционната система, остават без официална поддръжка.

Въпреки че за мнозина вече измина цяла вечност, откакто Windows Phone не е рентабилен вариант за мобилна OS, по данни на AdDuplex цели 80 процента от всички захранвани с Windows телефони все още работят с Windows Phone 7, Windows Phone 8 и Windows Phone 8.1. Сега всички те остават без ъпдейти и пачове, а само 20 процента от Windows телефоните ще продължат да работят с Windows 10 Mobile.

Windows Phone 8.1 бе голям ъпдейт от страна на Microsoft, който донесе подобрения като дигиталния асистент Cortana, нов интерфейс и др.

Въпреки това в крайна сметка платформата не бе успешна и изгуби напълно битката с Android и iOS, които днес захранват над 99 процента от всички мобилни устройства по света. Междувременно Microsoft окончателно се отказа и от марката Lumia за своя мобилен хардуер.