Преди да стане известен, Пабло Пикасо като всеки млад художник разполага с ограничени материали и рисува нови сцени върху стари платна, закривайки първоначалните образи. Сега едно такова платно, закрито от нова рисунка върху него за повече от век, получи нов живот благодарение на изкуствен интелект.

Рисунката на гола жена, наречена "Самотна клекнала" бе открита с помощта на рентген под маслена картина на Пикасо от 1903 г. И двете произведения са от "синия период" на художника, когато той рисува тъжни творби в синьо и зелено. 

Възстановката на творбата е направена от алгоритъм на английски учени, който е наблюдава десетки от картините на Пикасо и се е обучил в стила на испанския майстор. След това изкуственият интелект успява да възстанови и довърши картината, която до момента освен за изгубена, се считаше и за недовършена.

Възстановената картина ще бъде изложена на високотехнологичната изложба Deeep AI в лондонска галерия, която описва себе си като футуристична онлайн галерия, показваща изобразително изкуство с ексклузивен характер. Екипът зад изкуствения интелект е използвал алгоритъма за още една скрита картина на Пикасо, както и за такава на Модилиани.

Снимка: Estate of Pablo Picasso/Oxia Palus

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)