Очакваше се iPhone 15 да бъде първата гама, която използва вътрешен 5G чип на Apple вместо тези на Qualcomm, използвани в настоящите модели. Неотдавнашен доклад предполага, че това няма да е така, защото Apple има проблеми с дизайна, но нов анализ показва, че това е само наполовина правилно.

Това означава, че има проблем с опита на компанията от Купертино да замени Qualcomm в полза на модемен чип на Apple, но това е правен, а не технически въпрос.

Apple от години използва модемни чипове Qualcomm – радиочипове, които осигуряват мобилна връзка за данни. Когато iPhone 12 беше пуснат на пазара през 2020 г., той отново разчиташе на чип Qualcomm, за да предостави новите 5G възможности.

Връзката между Apple и Qualcomm обаче беше трудна. По-специално производителят на iPhone беше разстроен, че Qualcomm мами, като продава на компанията чип и след това иска такса за патент за използване на технологията в същия чип.

С началото, поставено от придобиването на технологията на Intel, наскоро беше съобщено, че Apple е на път да има собствен дизайн на 5G чип, готов за производство в iPhone 15 за следващата година. Въпреки това анализаторът на тема Apple Минг-Чи Куо каза тази седмица, че това вече не е така, и каза, че това се дължи на „провал в развитието“.

„Последното ми проучване показва, че разработката на собствен чип за модем 5G на Apple iPhone може да се е провалила, така че Qualcomm ще остане изключителен доставчик на 5G чипове на нови iPhone апарати със 100% дял на доставките (в сравнение с предишната оценка на компанията от 20%)“, пише експертът.

Нов доклад предполага, че проблемът не е в самата разработка на чип, а по-скоро в правен проблем с патентите.

За да проектира свой собствен чип, Apple трябваше да анулира два патента на Qualcomm. Тази битка продължи въпреки споразумението, стигайки чак до Върховния съд на САЩ. За съжаление на Apple съдът отхвърли предложението му за обжалване. Така очевидно това, а не технически проблем е причината, поради която Apple няма да може да използва собствения си 5G чип следващата година - защото това би нарушило двата патента на Qualcomm. Правната действителност изглежда подкрепя това тълкуване, което предполага, че Qualcomm ще съди Apple и ще спечели.

Apple все още има патентни лицензи на Qualcomm в момента, но двете страни не изглеждат близо до постигане на споразумение относно подходящото плащане за подновяването им.

Снимка: Unsplash

Виж още: До дни Apple трябва да избере доставчик на OLED дисплеите за iPhone 14 

 

Тагове:
Още от Tech