Президентските кампании за изборите през 2020 г. вече са в ход и Доналд Тръмп добави още един интернет стълб, за да достигне до избирателите: Twitch. Първият проверен стрийм на кампанията излезе на живо последния четвъртък от митинг в Минеаполис, като Тръмп последва кампанията на Бърни Сандърс за създаването на присъствие на сайта.

Въпреки че основната употреба на Twitch е за стрийминг на видеоигри на живо, към този момент той също е домакин на една от емисиите на Amazon за американски футбол в четвъртък вечер с около 41 000 зрители. Стриймът на Тръмп наброяваше над 12 хиляди зрители.

Към последната проверка в условията за ползване на Twitch няма специални решения за политици или политическа реч. Тръмп често се прицелва в главния изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и притежавания от него "Вашингтон пост" с критики и коментари, така че ако някога има проблем с умереността на канала, това може да бъде просто още една размяна на удари в спора между тези страни. Влизайки в Twitch, Тръмп изглежда е признал нещо значимо: ако иска да се свърже със своите привърженици, той ще трябва да играе по правилата на Джеф Безос на платформата на Джеф Безос.

Друг странен елемент от използването на Twitch от Тръмп е позицията на администрацията към игрите - през май тя беше домакин на среща "за обсъждане на насилственото излагане на видеоигри и връзката с агресията при децата". Събитията от кампанията ѝ се осъществяват на живо заедно със стриймове на Fortnite и Apex Legends.

Виж още: Тим Кук: Алчността на Facebook няма край!