На конференцията WWDC 2024 Apple направи редица вълнуващи анонси - от macOS Sequoia до Apple Intelligence. Въпреки това, едва доловимо допълнение към Xcode 16 - средата за разработка за платформите на Apple, като iOS и macOS - е функция, наречена Predictive Code Completion. За съжаление, ако сте повярвали на твърдението на Apple, че 8 GB обединена памет са достатъчни за базовия модел Mac компютри Apple, няма да можете да я използвате. В Xcode 16 има изискване за памет за Predictive Code Completion и това е най-близкото нещо, което ще получим от Apple, до признанието, че 8 GB памет наистина не са достатъчни за нов Mac през 2024 г.

В бета версията на Xcode 16 има няколко функции и промени, а Predictive Code Completion е една от най-важните. Функцията предвижда какъв код може да ви е необходим в следващия момент, като предлага попълване на код, преди да сте започнали да пишете ръчно ред код. Тя работи с помощта на модел за машинно обучение, създаден за Swift и Apple SDK, казва компанията. Всички използвани данни остават на устройството и изискват силициев Mac на Apple, което има няколко предимства. От една страна, тя ще бъде поверителна и сигурна. Друго предимство е, че ще работи напълно офлайн, дори когато не сте свързани с интернет.

Разработчиците използват модели за машинно обучение и изкуствен интелект, за да си помагат при писането на код, откакто това е възможно. ChatGPT и Google Gemini са в уникална позиция за подпомагане на писането и усъвършенстването на кода. Въпреки че функцията за предсказващо попълване на код не е идентична с гъвкавостта, предлагана от чатботовете с изкуствен интелект, тя се опитва да изпълнява същите общи задачи. Тя ще ви спести време, като напише кода вместо вас. В този случай тя е по-полезна, тъй като е вградена директно в средата за разработка Xcode.

Въпреки това, както Apple обяснява в бележките към бета версията на Xcode 16, функцията Predictive Code Completion не е ограничена само до силициевите компютри на Apple с MacOS Sequoia. То изисква и поне 16 GB обединена памет. За да сме наясно, Xcode 16 ще работи добре на Mac компютри с по-малко унифицирана памет - само функцията Predictive Code Completion няма да се поддържа. Все пак това е първият случай, в който Apple ясно очертава твърдо ограничение, което идва с базовия модел Mac с 8GB RAM.

Разбира се, това е проблем, тъй като повечето Mac компютри, които Apple продава днес, все още започват само с 8 GB обединена памет. Сред тях са базовите версии на Mac Mini, iMac, MacBook Air и MacBook Pro. Вече знаем, че работните потоци с изкуствен интелект и ML, които се изпълняват на устройството, изискват голяма мощност на NPU и системна памет. Макар че засега това засяга само разработчиците, използващи Xcode, вероятно това е първото от многото хардуерни ограничения, които ще започнат да се прокрадват към купувачите, закупили силициев Mac на Apple, без да обновяват паметта му.

Едно нещо беше, когато Apple дебютира през 2020 г. със своята серия процесори M1 с 8 GB обединена памет, но сега сме на години разстояние от това. Въз основа на изискванията за завършване на предсказващия код изглежда, че е време Apple да увеличи минималната оперативна памет до 16 GB за следващото поколение Mac компютри.

Снимка: Unsplash/Apple

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете