Бързината при доставяне на онлайн покупки е от изключителна важност. Поради тази причина Amazon обяви своя план за използване на дронове (Amazon Prime Air). Джеф Безос може да е много горд от идеята, но неговият конкурент – изпълнителният директор на eBay побърза да попари ентусиазма, който струеше в последните дни. „Не се фокусираме върху фантазии за бъдещето, а върху неща, които можем да направим днес“, коментира Джон Донахю. Изказването е направено пред Bloomberg.

 

Ако Amazon заложи на тази идея, тя ще стане факт през 2015 г. Въпреки всичко Донахю не е против иновациите: „Смятам, че смелите иновации са важни. Ние се фокусираме върху иновации в търговията.“

 

Доставките с дронове със сигурност са интересни, но реално могат ли да се осъществят или наистина са „фантазия“, както казва Донахю. Според информацията и PR клипа, който видяхме преди дни, доставките ще се осъществяват до 30 минути. За съжаление, това звучи малко пресилено, тъй като, от една страна е възможно този продукт да не е наличен, а от друга – за да се осъществи подобно нещо, трябва да има склад, намиращ се в близост до клиента. В момента Amazon разполага с около 50 хранилища в световен мащаб, но от тях само 14 са на територията на САЩ. Това е твърде малка бройка, за да бъде достатъчно близо до всеки, който си поръча даден продукт. Всъщност доставката за 30 минути с дронове може да е напълно реална, но трябва да се добави нещо много важно – само при налична стока и за определени части на САЩ.