Stratolaunch предприе още една стъпка към целта си за свят, в който хиперзвукови превозни средства летят във въздуха. В четвъртък компанията завърши втория тестов полет на уникалното си превозно средство, което в момента е известно като най-големия самолет в света по размах на крилата. Ракетата носител с двоен фюзелаж с размах на крилата от 385 фута прелетя в продължение на три часа и 14 минути над пустинята Мохаве на височина 14 000 фута. Въпреки че не летя толкова високо, колкото по време на първия си тестов полет преди година (17 000 фута), самолетът летя с 44 минути по-дълго от преди.

Според Stratolaunch успешният полет потвърждава производителността и способността на самолета, а също така легитимира подобренията, направени на самолета носител от предишния му полет.

Компанията вече е започнала да сглобява оборотна версия на своята хиперзвукова машина Talon-A, която се очаква да лети за първи път в началото на следващата година. Също така е започнало сглобяването на версията за повторно използване на Talon-A, която се очаква да започне да се тества през 2023 г. Целта на Stratolaunch е да може да изстреля повторно използваемия Talon-A от самолета си. Очаква се хиперзвуковото превозно средство от клас 6 по скалата на Mach да осигури 60 секунди хиперзвуков полет, преди да се плъзне обратно за автономно кацане на конвенционална писта.

Дейностите на Stratolaunch може да представляват интерес за американската армия, тъй като хиперзвуковите превозни средства са добри системи за доставка на оръжие поради тяхната маневреност. Говорител на Stratolaunch каза, че компанията разглежда как може да помогне на Министерството на отбраната да смекчи рисковете за голяма част от своите скъпи летателни изпитания. Той добави:

"Нашата тестова версия има способността да носи полезни товари. Тя има способността да тества материали, способна е да лети с различни зададени профили, които представляват интерес за хората от целия спектър както отбранително, така и защитно от гледна точка на концепцията за свръхзвукови военновъздушни сили."

С това бъдещето пред Stratolaunch изглежда малко по-ведро, след като през 2019 г. тя уволни над 50 служители и се отказа от идеята да разработва собствени ракети. Драстичната промяна в плановете дойде в резултат на смъртта на съоснователя на Microsoft Пол Алън, който основа Stratolaunch през 2011 г.

Снимка: Matt Hartman/Stratolaunch

Виж още: Игри и приложения за запознанства издадоха тайна US военна база в Сирия

 

Тагове: