Apple може да бъде принудена да изостави своя Lightning кабел, ако европейските депутати доведат докрай намеренията си за унифицирано решение за зареждане на мобилни устройства. Информацията е на BBC.

Кабелът се използва за зареждане и синхронизиране на много устройства на Apple, включително iPhone и iPad модели преди 2019 година.

В началото на настоящата седмица членовете на Европейския парламент призоваха Европейската комисия да принуди техническите гиганти да приемат единен универсален метод на таксуване.

Два други кабела за зареждане - USB-C и micro-USB - се използват на устройства с Android, а Apple вече спря да използва Lightning на iPad моделите от 2019 година.

Европейските регулатори ще гласуват въпроса на дата, която все още не е определена, но Apple твърди, че предложеният регламент ще затрудни иновациите, съответно ще бъде и смущаващ за потребителите.

Ако регулаторът изпълни предложението, устройства от Apple, продавани в Европа, ще трябва да имат нов метод на зареждане.

Вероятно тогава Apple ще приеме USB-C стандарта, имайки предвид, че iPad Pro на компанията от 2019 г. смени Lightning в полза на въпросния стандарт.

Друга възможна опция е да премахне изцяло портовете и кабелите за зареждане и вместо това да използва безжично зареждане.

Нов кабел ще отбележи третия такъв, който технологичният гигант изготвя за последните 13 години.

Значителна част от новопроизведените телефони с Android вече разполагат с USB-C портове. През последната декада Европейската комисия води кампания за единен метод за зареждане.

През 2009 г. на пазара имаше повече от 30 вида зарядни устройства, но оттогава този брой е намален до само три.

Регулаторът е решен да съкрати електронните отпадъци, създадени от остарели кабели, които според него генерират повече от 51 000 тона отпадъци годишно.

Виж още: Всичко от Apple през годините - на едно място

 

Тагове: