Очаква се ЕС скоро да одобри т.нар. Digital Service Act, който наред с други неща ще даде на потребителите повече контрол върху това, какви приложения имате инсталирани на своите телефони.

Въпреки че предварително заредените в Android телефоните приложения, известни с термина Botware – в Европа не са толкова досадни, колкото в други части на света, присъствието им пак може да бъде дразнещо, защото те заемат излишно място. Ето защо ЕС ще принуди производителите на смартфони да оставят опция за премахването на всички нежелани приложения от крайния потребител.

Към момента повечето такива досадни приложения не могат да бъдат деинсталирани, освен ако нямате руут достъп и уменията да флашнете различен ROМ.

Освен това чрез закона ЕС ще задължи големите компании като Google и Apple да ограничат събирането на данни от потребителите само за рекламни услуги, а не да ги използват за своите комерсиални дейности или да ги споделят с бизнес партньорите си. Нещо повече, Google и Apple няма да могат да използват данните за активността на потребителите в интернет като разменна монета в отношенията си със своите търговски партньори – нещо, което двата гиганта правят в момента.

Снимка: shutterstock

Виж още: Apple категорични: без Google Stadia на iPhone и iPad