Въпреки че режисьорът Джей Джей Абрамс предпочита да използва класически похвати при постигането на специалните ефекти в "Междузвездни войни: Силата се пробужда", хитовият научнофантастичен филм все пак изисква множество съвременни компютърни ефекти, за да вдъхне живот в някои от героите и да пресъздаде достоверно експлозиите и космическите битки.

Всъщност отговорникът по специалните ефекти в продукцията Роджър Гийе разкрива, че приблизително 2100 от всичките 2500 кадъра* във филма включват под някаква форма CGI ефекти, което на свой ред лесно обяснява защо "Междузвездни войни: Силата се пробужда" има номинация за "Оскар" и за най-добри визуални ефекти.

 

 

Това изключително интересно видео от майсторите на ефектите Industrial Light & Magic ни показва как се раждат някои от най-зрелищните моменти във филма, както и общуването между BB-8 и R2-D2.

Клипът ни показва как първоначално сцените се заснемат на зелен фон, след това се добавят CGI ефектите, създанията и героите, за да се създаде една вълнуваща комбинация от реалистично изглеждащи сцени.

Разбира се, както може да предположите, видеото издава моменти от филма, затова, ако все още не сте гледали "Междузвездни войни: Силата се пробужда", трябва да бъдете внимателни.


*Кадър/План (Shot) - всеки заснет план, независимо каква е продължителността от секунди до минути.