Днес стана ясно, че Facebook, Twitter, Microsoft и YouTube (Google) са се съгласили с европейските регулации, които изискват от тях да преглеждат "по-голямата част от" омразното онлайн съдържание, в рамките на 24 часа от момента на подаване на сигнал. Те трябва да го премахнат, ако е необходимо - като част от новия "кодекс на поведение" насочен към борбата с омразната реч и терористичната пропаганда в целия ЕС.

Новите правила, обявени днес от Европейската комисия, също така задължават технологичните компании да идентифицират и насърчават "противопоставянето на всеобщата мисъл" на езика на омразата и пропагандата публикувани онлайн.

Насаждането на омраза и пропагандата са се превърнали в основен проблем за европейските правителства след терористичните атаки в Брюксел и Париж и на фона на продължаващата бежанска криза, която подклажда расово напрежение в някои страни.

Facebook вече е работила с немското правителство за по-активно следене за расистки или ксенофобски изказвания. Facebook, Twitter и Google също по-рано се съгласиха да премахват омразната реч от техните платформи в рамките на 24 часа в Германия.

ЕС настоява уеб компаниите да помагат в борбата с терористичната пропаганда, в това число и с популяризирането на организации като ISIS.

"Неотдавнашните терористични нападения ни напомниха за спешната необходимост за справяне с незаконната онлайн реч на омразата", каза Вера Йоурова, комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете. "Социалните медии за съжаление са един от инструментите, които терористичните групи използват, за да радикализират младите хора и да разпространяват насилие и омраза."

В изявления, свързани с новия кодекс, всичките четири технологични компании казаха, че остават ангажирани с вземането на мерки срещу нелегалната речта на омразата, като се гарантира свободният поток от информация между техните платформи.

"Ние сме ангажирани да даваме достъп на хората до информация чрез нашите услуги, но винаги сме забранявали незаконната враждебна реч в нашите платформи", заяви представител на Google. "Ние притежаваме ефективни системи за преразглеждане на валидни уведомления за по-малко от 24 часа и ще премахваме незаконното съдържание. За нас е удоволствие да работим с Европейската комисия, за да разработим съвместни подходи за борба с омразната реч онлайн."

 

Източник: The Verge


Прочетете и това: Microsoft и Facebook изграждат трансатлантически подводен кабел за данни