Microsoft и Facebook обявиха партньорство за прокарване на подводен кабел за данни, който ще свързва САЩ и Европа - усилие, което ще помогне на двата интернет гиганта да осъществяват по-добър пренос на данни по целия свят. Кабелът, наречен MAREA, трябва да бъде готов до октомври 2017 г. и ще осигури капацитет за пренос на данни от 160 Tbps, което ще го направи подводния кабел с най-голям капацитет за пренос, прекосяващ Атлантическия океан.

Изграждането на по-добра инфраструктура е важно условие за бъдещето на Facebook и Microsoft. Потребителите на Facebook вече надхвърлиха числото 1.6 милиарда и това е, без да броим трафика от други изключително популярни услуги като Instagram и Whatsapp. За Microsoft и нейните облачни услуги е ясно, но не бива да забравяме Bing, Office, Skype и Xbox Live.

Кабелът MAREA няма да обслужава само Microsoft и Facebook. Той ще се управлява от Telxius, подразделение на телекомуникационната компания Telefónica. След това компанията ще продаде капацитета на MAREA и на други компании в допълнение към Facebook и Microsoft.

Самият кабел ще се простират от Вирджиния Бийч в САЩ до Билбао, Испания. Повечето трансатлантически кабели тръгват от района на Ню Йорк и Ню Джърси въпреки факта, че много от големите центрове за данни се намират в щата Вирджиния. Освен това този маршрут ще е по на юг от повечето големи кабелни системи, което ще даде възможност за "по-устойчиво и надеждно" свързване – нещо, което е от изключителна важност за интернет услугите на Microsoft и Facebook.

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Проучване в 187 държави показва, че WhatsApp e най-предпочитаното приложение за съобщения