Модифицираните и свръхзащитени BlackВerry телефони продължават да бъдат много популярни в престъпните среди и тази случка го доказва.

Федералното бюро за разследване е арестувало основателя на известната компания Phantom Secure, която доставя модификации за телефони. Според властите компанията е променяла BlackВerry и Android устройства, премахвайки някои функции като камерата и уеб браузъра, за да бъде по-трудно тяхното проследяване. В същото време са били инсталирани допълнителни опции за криптирани разговори.

Оказва се, че Phantom Secure е продавала тези телефони на известни престъпни групи, включително и наркокартела Sinaloa. Нещо повече - търговците са били напълно наясно с това кои са техните клиенти. ФБР счита, че по света се ползват над 20 000 такива телефона, като се радват на най-голяма популярност в държави като Мексико, Венецуела, Куба и Австралия.  

Операцията отново изважда на дневен ред вечната дилема за криптираните комуникации. От една страна, те са важни за запазване на личните данни, но от друга - има хора, които се възползват от добрата защита, за да провеждат своя сенчест бизнес.