Google обяви партньорство с швейцарската часовникарска марка Tag Heuer, с която ще създава луксозни умни часовници, задвижвани от Android Wear.

Tag Heuer е една от най-големите швейцарски часовникарски марки, основана през далечната 1860 година от Edouard Heuer, но под името Uhrenmanufaktur Heuer AG. Компанията продава аналогови часовници с цена, която варира от малко под хиляда долара до 100 000 щатски долара. Tag може и да не е от ранга на Rolex или други швейцарски часовникарски марки, но със сигурност създава повече лукс в часовниците, отколкото една смартфон компания.

В партньорството между Google и Tag влиза и Intel, която ще подпомага швейцарската компания с вътрешни компоненти и сензори за умните часовници. Досега Android Wear часовниците използваха процесори на Qualcomm или Texas Instruments. Версиите на Tag Heuer ще бъдат сред първите, които ще използват Intel чипове.

 

s

 

Google, Tag Heuer и Intel не обявиха конкретни данни за наличността на луксозните умни часовници, които ще произведат, нито казаха колко ще струват те, когато се появят на пазара. Дейвид Сингълтон, инженерен директор за Android Wear в Google, казва, че часовниците ще "се фокусират върху качеството и работата, които се очакват от Tag Heuer", а цените ще бъдат отражение на това.

Според доклад на Ройтерс умният часовник на Tag Heuer ще бъде "цифрова реплика на оригиналния Tag Heuer Carrera Black" (на снимката по-горе). Дейвид Сънгълтон казва, че преговорите между Google и Tag Heuer са започнали доста преди Android Wear да стартира през март миналата година. Това не е и действие, продиктувано от излизането на Apple Watch, които пуснаха модел от злато за „скромните“ 10 000 щатски долара. Той отбелязва, че Google се "фокусира предимно върху това, което хората искат да носят на китката си".

Очаква се Tag Heuer да не е единствената луксозна марка, която ще прави Android Wear часовници, но все още не се обявяват никакви други партньорства с швейцарски часовникарски компании.

Партньорства с утвърдени часовникарски компании и създаването на луксозни версии Android Wear часовниците със сигурност ще подобри възприемането от потребителите. Ще бъде наистина интересно да видим как традиционно консервативните швейцарски марки „прегръщат“ новите технологии.

 

Прочетете още: Samsung Orbit ще е кръглият умен часовник на компанията за тази година