Honda става последното голямо име в автомобилния бранш, което яхва вълната на електрическите коли. В свое ново изявление компанията обяви, че за да изпълни целите си за въглеродна неутралност, тя ще премине изцяло към продажби на коли с водородно гориво или батерии към 2040 г. Honda очаква продажбите на тези два сегмента да възлизат на 40 процента от всички продажби към 2030 г. и на 80 процента към 2035 г.

Разбира се, Honda ще трябва да направи доста усилия, за да постигне подобна амбициозна трансформация. Именно тук идва новата инженерна и дизайнерска платформа e:Architecture. Honda възнамерява да пусне първата е-кола, построена на тази е-платформа, през втората половина на това десетилетие. Най-напред моделът ще дебютира в Сверена Америка, преди да се появи в други региони.

Междувременно Honda ще използва системата за батерии Ultium на GM. Двете компании разработват два SUV модела с тези батерии, които трябва да излязат до няколко години.

Успоредно с това Honda се надява да постигне 0 фатални инцидента при катастрофи със свои коли и мотори до 2050 г. Поради това компанията планира да интегрира своята комплексна система в помощ на водачите ADAS (Advanced Driver Assistance System) във всички модели, които продава на големите пазари към 2030 г. ADAS представлява ъпгрейд над сегашната Honda Sensing с по-висока степен на автономност.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви