HMD Global може да се е отказала от пускането на флагмани, но опитва нова технология, за да задържи интереса на хората към смартфоните на марката Nokia. Компанията дебютира нова абонаментна услуга за своите мобилни телефони, така че те да не се окажат на сметищата след време.

Наречен Circular, абонаментният модел ще възнагради потребителите на Nokia за това, че пазят телефоните си по-дълго. Потребителите ще печелят кредити, наречени „Семена на утрешния ден“, които им позволяват да инвестират в екологични и хуманитарни каузи като засаждане на дървета, предпазване на реките от пластмаса и осигуряване на връзка с отдалечени райони.

Програмата също така ще позволи на собствениците на телефони Nokia да върнат или заменят своите телефони по всяко време след период от три месеца. Въпреки това „семената“, или кредитите няма да се броят за никакви отстъпки при закупуване на нови телефони.

Колкото по-дълго клиентите пазят устройствата си, толкова повече кредити ще спечелят, за да ги използват за благотворителни каузи. След като дадено устройство бъде върнато, HMD ще го обнови, ще го изпрати на партньорска програма за хора в нужда или ще го рециклира отговорно.

В зависимост от устройството клиентите ще трябва да отделят между 12 и 30 лири на месец за абонамент за Circular. Ще има допълнителна такса за настройка от 30 лири. Компанията ще подмени бързо абонаментните устройства при случайна повреда, загуба или кражба. Новата програма на HMD първо ще стане достъпна в Обединеното кралство и Германия. В бъдеще ще бъдат добавени още пазари.

Първоначално само четири устройства на Nokia ще бъдат достъпни с абонаменти Circular, като се започне с наскоро пуснатия Nokia G60 и пуснатите по-рано Nokia XR20 и Nokia T10. Nokia X30 и Nokia T21, също представени на IFA 2022, ще бъдат добавени към списъка, когато станат налични.

Говорейки за Nokia X30, това е още един скъп и невпечатляващ телефон от HMD Global. Устройството разполага с чип Snapdragon 695, настройка с двойна камера с 50 MP основна + 13 MP ултраширока камера, 4200 mAh батерия, 33 W зареждане и 6.43-инчов 90 Hz дисплей.

HMD твърди, че телефонът е уникален със своето шаси, направено от 100% рециклиран алуминий и 65% рециклирана пластмаса. Компанията също така обеща да осигури три години актуализации на Android и три години ъпдейти за сигурност на телефона 529 евро.

Междувременно Nokia G60 е друго ново предложение със Snapdragon 695 от HMD. Той намалява ултрашироката камера до 5 MP и зареждането до 20 W. Въпреки това той получава 120 Hz екран, по-голяма батерия от 4500 mAh и разширяема памет. Устройството също е изработено от рециклирана пластмаса и се предлага със същото обещание за тригодишна актуализация като по-премиум X30. Nokia G60 идва на цена от 319 евро.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новите Nokia телефони остават без оптика на Zeiss