Apple и Google са се вклинили в много сериозно съперничество – телефоните с Android имат по-голям пазарен дял, но тези с iOS отбелязват големи печалби. Ако говорим за по-примамлив работодател, Google печелят битката, според анализ на LinkedIn. Интернет гигантът има сериозна преднина и в проучването за удовлетвореност на служителите. Дали това има значение?

 

Двете компании са лидери в пазара за мобилни телефони и за това не е такава изненада, че са на първо (Google) и второ място (Apple) в списъка на хората, търсещи работа. Това са компании, които оформят бъдещето, а всеки иска да участва в това. След тях са съответно Unilever, Procter & Gamble, Microsoft, Facebook, Amazon, PepsiCo, Shell и McKinsey & Co. Извън топ 10, но в първите 50 попадат и Twitter (23), Salesforce.com (25), VMware (28) и Oracle (39). Технологичният сектор е на трето място, изпреварен от Търговия на дребно и потребителски продукти (първа позиция) и Горива и енергия (втора позиция).

 

Но в коя компания служителите са най-щастливи? Според анализаторската компания Glassdoor Facebook води в тази класация, но Google е съвсем близко и се намира на шеста позиция. Apple е доста далеч от върха – на 34-то място. В по-предните места са Riverbed (2), National Instruments (8), LinkedIn (14), Intel (31) и Red Hat (33). Едва ли тези резултати са поради ниско заплащане, тъй като според друго проучване на Glassdoor, Apple е на шеста позиция по работни заплати (Google е на 4-то място, а Facebook на 9-то). Лошото класиране на производителя на iPhone е в резултат на дълги работни смени и нарушен баланс на личен живот/работа. Това са две от трите най-споменавани негативи от служителите на компанията. Проблемите в Google са от друго естество. Служителите са се оплакали от трудности в комуникацията между колеги и ръководители, породени от големите размери на компанията.

 

По всичко личи, че Google е предпочитаният работодател. Това може да изиграе голяма роля, тъй като служителите нямат никакви задръжки да преминат от едната в другата компания. Кой е вашият фаворит? А какво ли строи Google в залива на Сан Франциско?

 

Тагове: