Твърди се, че Huawei планира да пусне отново 5G телефони още през следващата година в опит да си възвърне пазарния дял, който беше загубен в резултат на санкциите на САЩ.

Доклад на Financial Times, публикуван в четвъртък, казва, че Huawei може да заобиколи санкциите на САЩ, като преработи своя смартфон, за да побере „по-малко напреднали“ чипсети, произведени от китайски компании, които ще позволят 5G. Този подход обаче рискува да повлияе на потребителското изживяване, се казва в доклада. Преди Вашингтон да затегне санкциите, дъщерно дружество на Huawei проектира чипсетите, преди да бъдат произведени от водещия производител на чипове TSMC.

В доклада се казва още, че Huawei също обмисля калъфи за телефони с вградени модули, които позволяват 5G свързаност. Такива случаи вече има на пазара.

По-рано тази година Huawei пусна сгъваем телефон на стойност почти 2000 долара, наречен Mate XS 2, но той беше съвместим само с 4G мрежи в тази ера на 5G. 5G се разглежда широко като технология, променяща играта, която се очаква драстично да увеличи скоростта, покритието и бързината на безжичните мрежи.

Анализаторите казват, че дори Huawei да успее да пусне отново 5G телефони, ще се изправи пред трудна битка за възстановяване на международния пазарен дял без Google. Санкциите на САЩ също ограничиха достъпа на Huawei до Google, което означава, че телефоните му не работят с популярни приложения като Google Play Store или Gmail. През 2021 г. приходите на Huawei за нейния потребителски бизнес, ръководен от смартфони, се сринаха с 50% в сравнение с предходната година.

САЩ отдавна твърдят, че Huawei поддържа тесни отношения с китайското правителство, което създава притеснение, че оборудването от тези производители може да се използва за шпиониране на други държави и компании. Huawei многократно отрече продуктите да представляват заплаха за сигурността.

През 2020 г. администрацията на Тръмп наложи по-строги санкции на Huawei, които ограничиха всяка чуждестранна компания за полупроводници да продава чипове, разработени с помощта на американска технология, на китайската фирма, без първо да получи лиценз за това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?