Четирите основни мобилни оператори във Великобритания вече обявиха планове за въвеждане на такси за роуминг за клиенти, пътуващи в Европа след Brexit. Досега специалното споразумение между членовете на Европейския съюз гарантираше, че гражданите на ЕС могат да пътуват свободно между всички 27 държави членки, без да им се налагат такси за роуминг. Мобилните оператори трябва да продължат да начисляват на клиентите същите тарифи, които правят в собствената си страна, и да зачитат всички включени надбавки.

Brexit обаче означаваше, че това споразумение вече няма да се прилага от британски оператори. И четирите от основните мобилни играчи на Острова обаче бързо излязоха с изявления, уверявайки клиентите, че нямат планове да въвеждат отново такси за роуминг в Европа. EE беше първият, който направи обратен завой, като обяви още през юни, че ще започне да таксува на клиенти 2 паунда на ден за роуминг в Европа. Това беше последвано от Vodafone, който по подобен начин обяви планове за такса от 2 паунда (2.77 долара) на ден, въпреки че предлага отстъпки за 8-дневни и 15-дневни пакети.

O2 вече има сложна тарифа, което означава, че някои клиенти получават роуминг като стандарт, други могат да купуват планове за допълване, а трети се таксуват за използване на данни. Това остави Three като единствения британски превозвач, който не налага такси за роуминг в Европа, след като даде това обещание през 2019 г.

Досега.

Тhree обяви, че започва да таксува клиентите си с роуминг такси от 2 паунда/ден, за да използват месечния си план в Европа от 23 май 2022 г. Мобилният доставчик става поредната мрежова компания, която обявява планове за премахване на безплатния роуминг в Европа след Brexit. В допълнение Three също ще се откаже от безплатната си услуга Go Roam извън Европа и ще започне да таксува потребителите 5 паунда на ден.

На мобилните фирми беше забранено да налагат на клиентите допълнителни такси, за да използват своите планове за минути, текстови съобщения и мобилен интернет от Обединеното кралство (в зависимост от ограничението за честна употреба) в Европа, докато Великобритания все още беше част от ЕС. Но след Brexit тези правила вече не се прилагат и реакцията на гигантите показва суровите реалности на пазара.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви