След като официално отпадна от надпреварата за 5G чипове, Intel възнамерява да продаде своя бизнес за смартфони модеми. Според The Wall Street Journal още миналото лято Apple е искала да купи част от бизнеса с мобилни чипове на Intel, за да ги използва за своите телефони, но разговорите спрели, когато Apple и Qualcomm достигнаха споразумение в дългата битка за патенти.  

В нейния край нещата се обърнаха изцяло и двете компании подписаха дългогодишен договор за доставка на чипове, което означаваше, че Intel отпада от сцената.

Сега Intel търси начин да се освободи от целия си бизнес за смартфон модеми и работи с инвестиционната банка Goodman Sachs. Apple продължава да бъде възможен купувач, но има и други компании, изразили интерес. Сделката ще бъде на стойност няколко милиарда долара, но все още е на ранен етап.

Qualcomm беше единственият доставчик на мобилни чипове за Apple, преди двете компании да започнат да се съдят за нарушения на договори и патенти през 2017 г. По това време Intel стана нов партньор на Apple за модеми. Наскоро Intel отхвърли слуховете, че Apple няма доверие във възможността на компанията да достави обещаните 5G модеми през 2020 г. В същото време Qualcomm вече изкара 5G модеми на пазара, докато този бизнес носи на Intel загуби от един милиард долара годишно и продажбата ще включва персонал, патенти и дизайни.

Тагове: