Войната за господството над виртуалното пространство вече е съвсем реална и е време да вземете решение кого ще подкрепите.

От едната страна е Oculus Rift. Водеща началото си от успешен Kickstarter проект, събрал над 2.4 милиона долара, това е може би най-познатата VR джаджа в момента. Всички ние станахме свидетели на нейната еволюция от един новаторски проект до попадането под крилата на Facebook и чухме гръмките обещания за платформа за виртуална реалност, която най-сетне вече може да бъде поръчана и доставена по домовете ни до края на годината.

От другата страна е НТС Vive. Относително нов играч на VR пазара, този шлем е подкрепен от компанията Valve, известна с някои емблематични компютърни игри и със своята модерна платформа за дигитална дистрибуция Steam.

Oculus Rift ще ви струва 599 долара, докато цената на НТС Vive е 799 долара. На този етап това са двата основни варианта и ако искате VR шлем, най-вероятно ще ви се наложи да избирате между тях, затова нека видим по-внимателно какво предлагат двата лагера.

 

 

Претендентите на ринга

Предварителната поръчка на Oculus Rift ви гарантира самия шлем и безжичен сензор, който позволява следенето на движението на главата. Освен това получавате още Oculus Rеmote –дребна джаджа, подобна на дистанционно, с която може да управлявате менютата и някои други интерфейси във виртуалната реалност. Накрая във всеки комплект има и по един XBOX One контролер, който превръща геймпада за актуалната конзола на Microsoft в де факто контролера за VR гейминг с Oculus, поне в началото.

По-нататък Oculus ще пусне и други аксесоари като Oculus Touch – чифт портативни безжични моушън контролери, чието движение се следи от сензора и които могат да улавят определени жестове с ръка. Контролерите вече бяха демонстрирани по време на конференцията Oculus Connect 2 и въпреки че трябва най-напред да им свикнете, те са изключително иновативен начин за взаимодействие с игрите във виртуална реалност. За съжаление все още не се знае нито кога ще ги видим на пазара, нито на каква цена.

 

 

НТС Vive е с около 200 долара по-скъп от Oculus Rift, което съвсем логично предизвиква някои въпроси, особено у онези, които са с по-ограничен бюджет. При предварителната поръчка ще получите шлема, чифт безжични палки, които се използват като контролери и чифт станции (Valve ги нарича Lighthouses), които осигуряват пълно следене на движенията в рамките на стаята. Освен това са включени и три игри, които по-скоро са за илюстрация на възможностите на джаджата - Tilt Brush, Fantastic Contraption и Job Simulator 2050.

Те обаче не са за подценяване, защото именно когато се забавлявате с някое подобно заглавие, създадено специално за НТС Vive, най-добре може да усетите VR изживяването. Наличието на специални контролери също е плюс за шлема, тъй като разработчиците могат да създадат VR софтуер със съвсем точната идея за това, с какво ще разполагат потребителите. При всички положения използването на XBOX One контролер не създава същото усещане в сравнение с истинските контролери, които улавят движението, да не говорим, че няма гаранция, че всеки собственик на Oculus Rift ще бъде готов да си купи Touch контролера, когато той стане достъпен.

 

С какво всъщност ще се забавлявате?

Oculus вече обеща, че за Oculus Rift до края на годината ще излязат над 100 игри, сред които Minecraft, Rock Band, Edge of Nowhere (на студиото Insomniac, известно с хитовата платформър серия Ratchet and Clank) и The Climb (от създателите на Crysis от немското студио Crytek). Компанията финансира и разработката на още 20 игри, които ще бъдат ексклузивни за платформата.

На свой ред въпреки репутацията си Valve не е обещала кой знае колко игри за НТС Vive, но на страницата на продукта в Steam са описани някои от потвърдените заглавия.

Освен това част от игрите ще бъдат налични за всички шлемове – така например Job Simulator може да се играе както на Oculus Rift, така и на HTC Vive, а по-късно ще се появи и за PlayStation VR. На този начален етап е все още малко рано да се избира шлем само на базата на игрите, но ако те са фактор, Oculus Rift със сигурност получава предимство.

 

От какъв компютър се нуждая?

За щастие вече имаме ясна представа за системните изисквания за двата шлема и в таблицата по-долу може да се запознаете с тях. Те са почти идентични, което прави покупката на нов компютър за виртуална реалност по-лесна, тъй като няма нужда да се съобразявате с конкретно изискване.

 

 

Кой да избера?

Това е може би най-трудният въпрос и категоричен отговор няма. Мнозина са във възторг от контролерите на HTC Vive, които ясно показаха какво е възможно да се сътвори, когато разработчиците имат добра представа за контролера, който ще ползвате. Докато Oculus Touch излезе на пазара, Oculus Rift ще разчита на стандартния XBOX One контролер, което реално създава два различни начина, по които ще се работи с шлема. Ако търсите VR изживяването предимно за игри, Oculus Rift ще ви предложи над 100 заглавия до края на годината, а и може да стриймва игри от вашата XBOX One конзола, което е плюс.

Мащабите на HTC Vive обещават безпрецедентно потапяне и самият шлем има някои хитри функции като предупреждение, когато пред вас се изпречи стена или пък камера, която ви дава поглед над стаята около вас. Не трябва да забравяме, че Oculus Rift също следи движението на главата, а пък струва и с 200 долара по-малко. И в двата случая няма да бъдете разочаровани – виртуалната реалност е тук и тя е страхотна.


 

Какви са алтернативите?

Ако не играете игри на РС или пък сте с по-ограничен бюджет, на пазара има още възможности, които си заслужава да обмислите. Google Cardboard е евтин и забавен вариант да изпробвате виртуалната реалност с помощта само на вашия смартфон. Samsung Gear VR е значително по-мощен вариант, но е ограничен до по-новите телефони на компанията, като Samsung Galaxy S6, S6 Edge, S6 Edge+, Note 5 и предстоящите Galaxy S7 и S7 Edge. LG 360 пък е друга мобилна VR опция, обявена на Mobile World Congress 2016. Ако сте конзолни геймъри, Sony ще се опита да ви запали по PlayStation VR. Към момента техническите възможности на този шлем не са толкова убедителни, колкото при HTC Vive и Oculus Rift, но един мощен компютър ще ви струва доста повече, отколкото PlayStation 4. Засега все още обаче не знаем нито датата, нито цената, на която ще се продава шлемът.

Виж още: Съжалявам, Oculus - HTC ви победи