Изкуственият интелект AlphaGo постигна трета поредна победа срещу един от най-добрите играчи по Го в света, с което машината безапелационно приключи спора, който трябваше да определи крайния победител в максимум от пет срещи.

Въпреки това утре и във вторник ще се проведат останалите два мача, в които 18-кратният световен шампион Лий Се-дол ще се опита да защити честта на човечеството. Самият AlphaGo е програма, разработена от английската компания за изкуствен интелект DeepMind, която Google закупи преди две години.

Древната китайска игра Го дълго време бе считана за невъзможна за овладяване на високо ниво от компютрите, въпреки че машините вече се справят успешно с подобни игри като шах. Поради това разработването на способен изкуствен интелект, който да играе успешно Го, бе важна цел за работещите в тази област програмисти.

"Когато видиш велики играчи на Го един срещу друг, битката им наистина е красива. Затова се радваме, че сме успели да вградим част от тази красота в един компютър", коментира съоснователят на Google Сергей Брин след срещата.
Виж още: Уловиха бившия шеф на Google Ерик Шмид да използва iPhone