Технологичните гиганти изливат пари в изкуствен интелект (AI). Baidu и Google са похарчили между 20 и 30 милиарда долара за AI само през 2016 г. според изследване на McKinsey. В случая с Google част от тази инвестиция е отишла в центровете за AI в Китай и Франция и компанията не показва признаци на забавяне. Днес Google обяви, че следващият ѝ изследователски център ще бъде в Акра, Гана.

"През последните години сме свидетели на нарастващ интерес към изследванията на машинното обучение в целия континент", пише в публикация по този повод старшият сътрудник на Google AI Джеф Дийн. "Събития като Data Science Africa 2017 в Танзания, 2017 Deep Learning Indaba в Южна Африка през 2017 г. и последващите събития на IndabaX през 2018 г. в много страни показват вълнуващ и продължаващ растеж на изследователската общност в областта на компютърните науки в Африка."

Google заяви, че служителите в новия център за изкуствен интелект, който ще се отвори по-късно тази година, ще работят в тясно сътрудничество с местните университети, други изследователски центрове и политици по отношение на потенциалното използване на AI в Африка. Това е първият център на Google, посветен единствено на изследванията на AI в Африка и доколкото можем да кажем, първият от всички технологични гиганти, изпреварвайки Apple, Facebook и Microsoft.

Центърът на Google AI в Акра разширява усилията на Google в региона. Компанията каза, че 10 милиона африканци са завършили нейната програма за обучение по цифрови умения, а Launchpad Accelerator Africa, техният стартов инкубатор, активно подкрепя 100 000 предприемачи в 60 компании.

Оцени:
Рейтинг: 4
Най-четени
Всички

Samsung Galaxy S10+ с 12 GB RAM счупи Android рекорда за бързина

204 | 16.02.2019
Още от Tech

Ефектната селфи камера на Oppo F11 Pro експериментира с дизайна

6 | Преди 21 ч.