Скоро вече няма да имаме нужда от радари, инфрачервени лъчи или мрежови технологии, за да откриваме хора, намиращи се зад стени. Система с изкуствен интелект и безжична технология на име RF-Pose използва невронна мрежа, за да „обучи“ RF-оборудвани устройства да засичат човешките движения и пози на тялото зад препятствия. Екип в Масачузетския университет е успял да обучи изкуствения интелект в системата да разпознава човешките движения, като го е изложил на визуални тренировки с видеа с движещи се на тях хора, а също и различни пози на тялото.

Така изкуственият интелект успява да установи кога някой се движи само с безжична технология и дори да „възстанови“ липсващото чрез задаването на линии, както се вижда на видеото. Учените виждат приложението на системата най-вече в здравната сфера, където може да се използва за следене на развитието на болести като множествена склероза и Паркинсон. Тя може да се прилага и за проследяване и грижа на възрастни хора, които живеят сами, и да изпраща съобщения, ако някой от тях падне и се нарани например. Към момента технологията е и 83% успешна в разпознаването на хора в големи групи (да речем от 100 души), така че би могла да се прилага и при мисии за спасяване на заложници или търсене на изчезнали хора и деца.

Технологията ще се обогати в бъдеще и с 3D изображения, които ще разкриват дори най-лекото движение на човек - като трепереща ръка. Разбира се, има и тревоги относно поверителността – с такава ИИ система може да се шпионира в съседни сгради или да се използва за злонамерено следене на хора.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

Samsung Galaxy S10+ с 12 GB RAM счупи Android рекорда за бързина

204 | 16.02.2019
Още от HiEnd

Валентинка от ЕSA ни показва сърца от земни пейзажи, заснети от Космоса (ВИДЕО)

2 | 15.02.2019