Xiaomi 12S Ultra е първокласният флагман на компанията за 2022 г., предлагащ изобилие от функции и е част от първата вълна смартфони Xiaomi с марка Leica. Телефонът се предлага само в Китай за 5999 юана (около 890 долара), но изглежда, че вече имаме представа колко струва производството му.

Компанията Counterpoint Research състави анализ на списъка с материали за Xiaomi 12S Ultra, твърдейки, че производството на базовия 8 GB/256 GB модел струва 516 долара. Фирмата за маркетингови анализи казва, че подсистемите за обработка, дисплей и камера представляват почти две трети от разходите.

Това обаче не означава, че Xiaomi печели 374 долара от всеки продаден 12S Ultra, тъй като спецификацията на материалите не отчита разходи като изследвания и разработки, маркетинг и други форми на труд.

Въпреки това оценката идва няколко години след като Xiaomi се ангажира с 5% марж на печалба за своите смартфони. И така, какво означава пускането на 12S Ultra за този таван на маржа на печалбата? Пускането на Mi 11 Ultra миналата година може да ни даде представа, тъй като това беше първият водещ телефон на компанията в най-високия клас.

„Винаги ще поддържаме общ марж на печалба от 5% в целия ни хардуерен бизнес“, казаха преди от компанията, попитани за тавана на маржа на печалбата след пускането на пазара на Mi 11 Ultra миналата година.

Изявлението предполага, че има известна свобода за отделните продукти да имат по-високи или по-ниски маркери от този тип, стига маржът на печалбата за целия хардуерен бизнес да е ограничен до 5%.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ще видим прототип на първата е-кола на Xiaomi през август