След последните политически решения на американското правителство китайската компания ByteDance най-вероятно ще бъде принудена да продаде правата на TikTok за територията на САЩ на местна фирма. Според анализатора на Fox Business, Чарлс Гаспарино, Доналд Тръмп планира да нареди на разработчика да отдели от портфолиото си американската „версия“ на програмата. Това искане е базирано на доклад на Комитета за чужди инвестиции - агенция, чиято основна функция е да следи дали чуждите инвестиции представляват заплаха за националната сигурност. Според Гаспарино потенциалният купувач е Microsoft.

ByteDance, оценена на 100 милиарда щатски долара, е базирана в Китай и се подчинява на китайското законодателство, като това се възприема като основателна причина за потенциален шпионаж на американски граждани. Самият Доналд Тръмп заяви пред журналисти: „Разглеждаме много внимателно ситуацията с TikTok. Вероятно ще я забраним!“.

Гаспарино споделя, че компанията има два варианта за бъдещето си – или да продаде основния си пакет акции на чужди инвеститори, или да премести централата си в друга държава. Според BBC, ByteDance са водили преговори с английското правителство да преместят централата си в Лондон.

За Microsoft покупката на TikTok ще бъде дългоочаквана победа след провала на сделката за Facebook през 2007 година.

Виж още: LinkedIN и Reddit се присъединиха към TikTok в неприятен шпионски списък (ВИДЕО)

Снимка: shutterstock