Големите панди се разпознават веднага като вид, но тяхната идентична окраска в черно и бяло ги прави доста анонимни като индивиди – поне за човешкото око. Това обаче не важи за изкуствения интелект и учени в Китай разработиха AI-захранвана технология за лицево разпонаване, която може да идентифицира отделни панди.

Приложението е създадено в научен център в югозападен Китай където посетителите скоро ще могат да го използват, за да идентифицират всяка от десетките гигантски панди, държани там, и да научават повече за тях. Създателите на програмата се надяват още, че тя ще се окаже особено полезна за зоолозите, които да я използват, за да следят мечките в природата.

Виж още: AI софтуер на Google открива рак по-ефективно от рентгенолозите

Благодарение на изкуствения интелект, учените ще могат да съберат прецизни данни за популацията, разпределението, възрастта, пола, раждаемостта и смъртността на дивите панди, които живеят  високо в планините и иначе се наблюдават трудно.

Удвоените в последно време усилия засилиха популацията на диви панди, но общият им брой все още е малък като в планините на цял Китай има по-малко от 2000.

Подобно на други системи за лицево разпознаване, и тази програма е разработена с база данни от над 120 000 снимки и десетки хиляди клипове на панди, захранени в алгоритъм, който отчита ключови елементи като формата на устатата, размера на ушите и петната около очите, за да идентифицира отделните животни.