Китайски военни изследователи призоваха за разработване на „оръжие за унищожаване“, което да извади от строя сателитната система Starlink на Илон Мъск, ако застраши националната сигурност на Китай. Изследователите обърнаха внимание на „огромния потенциал на Starlink за военни приложения“ и необходимостта Китай да разработи контрамерки за наблюдение, деактивиране или дори унищожаване на нарастващия сателитен мегаклъстър. Техният документ беше публикуван миналия месец в списанието China's Modern Defense Technology.

Starlink е широколентова сателитна интернет мрежа, разработена от компанията SpaceX на Мъск, която има за цел да излъчва интернет достъп до клиенти навсякъде по света (стига да имат сателитна антена Starlink за свързване със сателитите). След изстрелването на първите сателити Starlink през 2019 г. SpaceX изведе над 2300 от тях в ниска орбита на Земята и компанията планира да изпрати до 42 000 сателита в Космоса, за да образува гигантско мегасъзвездие.

Китайските изследователи са особено загрижени от потенциалните военни способности на съзвездието, което според тях може да се използва за проследяване на хиперзвукови ракети; драстично увеличаване на скоростта на предаване на данни на американските дронове и невидими изтребители или дори да атакува и унищожи китайски сателити. Китай вече имаше сблъсък със сателитите Starlink, след като миналата година писа до ООН, за да се оплаче, че космическата станция на страната е била принудена да извърши спешни маневри, за да избегне „близки срещи“ със сателити на Starlink през юли и октомври 2021 г.

„Трябва да се приеме комбинация от меки и твърди методи за унищожаване, за да накараме някои сателити на Starlink да загубят функциите си и да унищожим операционната система на съзвездието“, пише в изданието на изследователите, водени от Рен Юанжен, изследовател от Пекинския институт за проследяване и телекомуникации, който е част от Силите за стратегическа подкрепа на китайската армия. Твърда и мека атака са двете категории действия на космически оръжия, като твърдата атака включва оръжия, които физически поразяват целите си като ракети, а меката използва заглушаващи и лазерни оръжия.

Китай вече има множество методи за деактивиране на сателити. Те включват микровълнови смущения, които могат да нарушат комуникациите или да изгорят електрически компоненти; мощни лазери с милиметрова разделителна способност, които могат да заснемат изображения с висока разделителна способност и слепи сателитни сензори; кибероръжия за хакване на сателитни мрежи и противосателитни ракети с голям обсег на действие, за да ги унищожат физически, твърди Министерството на отбраната на САЩ. Но изследователите казват, че тези мерки, които са ефективни срещу отделни сателити, няма да са достатъчни, за да провалят Starlink.

„Съзвездието Starlink представлява децентрализирана система. Конфронтацията не е за отделни сателити, а за цялата система“, пишат изследователите. Те също така очертаха как атаката срещу системата Starlink ще изисква „някои евтини и високоефективни мерки“.

Какви точно биха могли да бъдат тези мерки, остава неясно. Учените предлагат Китай да разработи свои собствени шпионски сателити, за да следи по-добре Starlink, намиране на нови и подобрени начини за хакване на вражеските системи и разработване на по-ефективни методи за премахване на множество сателити в мрежата. Това потенциално би могло да означава разполагане на лазери, микровълнови оръжия или по-малки сателити, които биха могли да се използват срещу сателитите на Starlink. Китай също се стреми да се конкурира със Starlink директно чрез стартирането на собствена сателитна мрежа. Наречен Xing Wang, или Starnet, тя също има за цел да осигури глобален достъп до интернет на плащащите клиенти.

Starlink е бил използван за военни цели и преди. Само два дни след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари украинският вицепремиер Михаил Федоров написа в Twitter, като помоли Мъск да разположи повече сателити Starlink в страната. Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, на 24 май, Федоров каза, че SpaceX досега е предоставила повече от 12 000 сателитни антени Starlink на Украйна, и добави, че „цялата критична инфраструктура [в Украйна] използва Starlink“.

Китай може да търси алтернативни начини за противодействие на Starlink, защото ракетите с голям обсег създават опасни условия за всички нации, работещи в Космоса. Експлозиите в орбита са опасни не само сами по себе си, но и поради многото хиляди отломки, които създават (вариращи от размер на баскетболна топка до малки като песъчинка). Този космически шрапнел има потенциал да причини сериозни щети на спътниците. През ноември 2021 г. тест на руска противосателитна ракета взриви шпионски спътник от съветската епоха в ниска орбита на Земята и създаде поле от отломки от най-малко 1632 части, което принуди американските астронавти на борда на Международната космическа станция да се скрият в аварийната си капсула.

Снимка: Unsplash

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете