Наличността на iPhone 14 по магазините е изложена на риск в най-лошия сценарий, се казва в нов доклад, тъй като подготвителната работа за производството изостава от графика.

Твърди се, че Apple и нейните доставчици работят усилено, за да компенсират загубеното време, но това се оказва „предизвикателно“ предвид спиранията на заводите заради COVID-19 в Китай.

Apple и други технологични компании са изправени пред безпрецедентни производствени проблеми в момента, като се започне от глобалния недостиг на чипове. Карантините сега се облекчават, но днешният доклад на Nikkei Asia твърди, че Apple и нейните доставчици вече се борят да наваксат загубеното време.

„Разработването на поне един от новите водещи iPhone модели на Apple за тази година изостана от графика поради прекъсвания от месечните блокирания заради COVID в Китай“, научи Nikkei Asia.

„Apple каза на доставчиците да ускорят усилията за разработване на продукти, за да компенсират загубеното време, което в най-лошия случай може да повлияе на производствения график и първоначалните производствени обеми на новите телефони“, казаха множество източници с пряко познаване на въпроса.

„Предизвикателство е да наваксаме загубеното време. Работим денонощно, за да ускорим темпото“, каза изпълнителен директор и доставчик на Apple, добавяйки, че темпът на повторно отваряне в Шанхай е „доста бавен“.

По-конкретно закъсненията се дължат на теста за инженерна проверка (EVT). Това е, когато доставчиците финализират всички части и процесите, необходими за започване на производството.

Графикът за традиционната премиера на Apple в края на септември предвижда всички нови модели iPhone да завършат етапа на EVT до края на юни, но се казва, че поне един от моделите изостава с три седмици. Освен ако времето не може да бъде по някакъв начин компенсирано, един от iPhone моделите може да не е наличен при официалното стартиране. Цитираните анализатори не са оптимистично настроени, казвайки, че все още има много ограничения и че е вероятно да отнеме един до два месеца, докато нещата се върнат към нормалното си състояние – и това предполага, че няма да има по-нататъшни блокирания, което в никакъв случай не е сигурно.

Всяко забавяне на наличността е малко вероятно да промени времето на традиционното събитие от края на септември: Apple просто ще обяви по-късна наличност за всеки засегнат модел(и). Прецедент за този подход беше създаден през 2017 г., когато бяха обявени iPhone 8, iPhone 8 Plus и iPhone X, но последният беше пуснат в продажба чак през ноември.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Индия и Виетнам ще заменят Китай като бъдещи производствени центрове за Apple