MWC, годишният форум на телекомуникационната индустрия, който привлича повече от 100 000 посетители в Барселона, беше отменен след масов отлив на изложители поради страхове от епидемията от коронавирус.

Приемайки неизбежното, телекомуникационната асоциация GSMA, която е домакин на форума в Барселона, заяви, че е отменила събитието, планирано за 24-27 февруари. Въпреки уверенията на местните и националните здравни служители, че би било безопасно провеждането на събитието.

„GSMA отмени MWC 2020, тъй като глобалната загриженост относно избухването на коронавируса, загриженост за пътуване и други обстоятелства правят невъзможно GSMA да проведе събитието“, казва в изявление Джон Хофман, изпълнителен директор на организатора.

Съобщението последва кризисна среща на борда на GSMA, предизвикана от напускането на европейски членове, включително Deutsche Telekom, Vodafone, BT и Nokia.

Кметът на Барселона Ада Колау сподели по-рано, че желае да изпрати „послание за спокойствие“, настоявайки, че градът е готов да бъде домакин на събитието, докато испанските здравни служители отново заявиха, че няма причина да се спре MWC.

Това обаче не успя да облекчи притесненията на основните изложители, че предпазните мерки биха били недостатъчни, за да спрат вируса, разпространил се извън границите на Китай, до две дузини страни.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Тим Хьотгес добави, че големи събития с много международни гости представляват особен риск: „Да се поеме този риск би било безотговорно“.

Виж още: Гъвкавият Galaxy Z Flip под светлината на прожекторите (ВИДЕО)

 

Тагове: