В края на миналата година в доклад на Bloomberg се посочваше, че iPhone може да получи възможност за странично зареждане на приложения през 2023 г. Тогава предположихме, че това ще промени iOS завинаги.

Сега обаче изпратихме WWDC 2023 и видяхме първата бета-версия на iOS 17. За съжаление изглежда, че на събитието не са били споменати функции за странично зареждане на iPhone приложения, а iOS 17 към момента не разполага с такава функция.

Малко вероятно е Apple да въведе т.нар. sideloading с по-късна бета-версия на iOS 17. Също така е малко вероятно Apple да прокара тихомълком такава монументална промяна в начина на работа на iOS извън WWDC. С други думи, доста сме сигурни, че sideloading на приложения за iPhone няма да бъде налична функция през 2023 г.

Разбира се, сигурно е, че Apple ще пусне тази функция един ден. Благодарение на Закона за цифровите пазари на ЕС Apple всъщност няма избор по въпроса, поне що се отнася до Европа. Съществува възможност Apple да блокира страничното зареждане на географски принцип само за определени държави, в които законът я задължава да го прави, но това изглежда твърде объркано за Apple.

Въпросът тогава е кога. Изглежда, че хората, които искат странично зареждане на iPhone, ще трябва да изчакат до 2024 г. и пускането на iOS 18. Въпреки че Apple може да ни изненада и да я пусне преди това, очакваме да я обяви на изданието на WWDC през 2024 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Може би се нуждаете от нов iPhone: Apple сподели продуктите, съвместими с iOS 17