HMD Global току-що обяви решението си да произвежда 5G смартфони Nokia в Европа, което превръща компанията в първия голям производител на смартфони, който го прави.

Преместването на производството на 5G смартфони Nokia в Европа ще бъде постепенен процес, който ще започне през третото тримесечие на тази година и HMD планира да инвестира в съоръжения оттук нататък.

HMD вижда нарастване на търсенето на своите смартфони в Европа и гледа на този ход като на начин да намали въглеродния си отпечатък и също така да гарантира сигурността и поверителността на своите телефони. HMD отбелязва, че нейните центрове за данни се намират във Финландия от 2019 г.

HMD обещава, че ще отговаря на строгите изисквания за тестване и производство на устройства в Европейския съюз.

Самата компания е базирана във Финландия и до голяма степен се управлява от бивши ръководители на Nokia. Първият главен изпълнителен директор беше Арто Нумела, ветеран в Nokia от 17 години, до юли 2017 г., когато президентът на компанията Флориан Сейше пое поста главен изпълнителен директор. Производството е възложено на дъщерното дружество на Foxconn FIH Mobile.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ще има ли някога нов доминантен европейски бранд при телефоните?