Разсекретени пред съда документи от съдебно дело срещу Google в щата Аризона показват, че със съгласието на шефовете на компанията Google умишлено е правел по-трудно за потребителите на смартфони да опазват поверителна информация като своето местоположение.

Документите подсказват, че Google събира данни за локацията на потребителите дори когато опцията е изключена, а самите настройки са направени по-трудни за откриване в менютата. Нещо повече, Google е оказвал натиск върху производителите на смартфони да запазят много настройки за поверителност скрити, защото те били доста популярни сред потребителите до този момент.

Главният прокурор на щата заведе дело срещу Google с обвинението, че следи местоположението на Android потребителите без тяхното съгласие и при изключени локационни услуги. Независимо от нежеланието на потребителите Google е запазвал активни услуги за проследяване във фонов режим и те могат да бъдат спрени само с пълен достъп до системата.

Разбира се, Google отрича обвиненията и твърди, че прокуратурата и неговите конкуренти са положили големи усилия, за да представят неправилно услугите на гиганта.

„Винаги сме включвали опции за поверителност в нашите продукти, както и значителен контрол върху местоположението“, категоричен е представителят на Google.

Снимка: Google

Виж още: Резултатите на iPhone 12 в Geekbench разкриват съвсем скромен ръст в производителността