В интервю за „Файненшъл таймс“ сър Джонатан Пол "Джони" Айв обяви, че след повече от две десетилетия, прекарани в изработка на продуктите на Apple, такива, каквито ги познавате, той напуска компанията. Новото му начинание се нарича LoveFrom, а Apple ще бъде първият му клиент. Ролята му в Apple леко се промени през последните няколко години, въпреки че през 2017 г. компанията потвърди, че фокусът на работата му остава „изцяло върху дизайна“.

Вижте още: Това ли е начинът камера да бъде интегрирана в Apple Watch?

Откакто бе повишен след връщането на Стив Джобс през 1997 г., влиянието на Айв може да се види във всичко - от новия подобен на „космически кораб“ Apple Park до отделните устройства (iPod, Mac, iPhone). Освен че познавате човека, отговорен за вида на устройствата, които ползвате ежедневно, Айв също е известен със своите гласови съобщения за всеки нов продукт, който Apple пуска, описвайки начина на изработка.

След като Скот Форстал напуска компанията, Айв насочва усилията си към проектирането на iOS7, който беше представен през септември миналата година и представлява изцяло нов дизайн на мобилната операционна система.

Вижте още: Apple отново на нож срещу новите тарифи на Тръмп

Що се отнася до това защо той си тръгва сега, Айв заяви пред „Файненшъл таймс“, че „чувства, че е завършил някои важни проекти. Например Apple Park - това е проект, който започна през 2004 г. Преди няколко седмици беше официалното ни откриване на парка“. В LoveFrom - името идва от цитат на Стив Джобс, че нещата трябва да се правят с любов и грижа за хора, които никога няма да срещнете - той ще продължи да работи с австралийския дизайнер Марк Нюсън, както и с екип от творци от цял свят с различни области на експертиза.

Джони Айв е роден през 1967 г. в Лондон, Великобритания. “Продуктите са физическото проявление на един особен набор от убеждения“, обича да казва той.

Британецът твърди, че Apple не прави маркетингови проучвания, тъй като това би довело до продукти със спорно качество. Като цяло Apple не се вълнува от това, което търсят потребителите, а създава продукти и услуги, които да ги изненадат.

Виж още: Спорът приключи: изкуственият интелект е вашият невидим защитник в кибервойните

 

Тагове: