Въпреки годините на съпротива към идеята Apple вече работи върху добавянето на сензорни екрани към Mac според днешния доклад на Марк Гърман от Bloomberg. Докладът твърди, че нов MacBook Pro с OLED дисплей може да бъде първият Mac със сензорен екран през 2025 г.

Гърман казва, че инженерите на Apple са „активно ангажирани с проекта“, което показва, че компанията „сериозно обмисля“ производството на Mac със сензорен екран. Първият MacBook Pro със сензорен екран ще запази традиционния дизайн на лаптоп с тракпад и клавиатура, но дисплеят ще получи поддръжка за тъч въвеждане като iPhone или iPad.

Първите Mac със сензорен екран вероятно ще използват macOS, тъй като Apple не работи активно за комбиниране на iPadOS и macOS, според доклада. Приложенията за iPhone и iPad обаче са налични на Mac със силициеви чипове на Apple, освен ако разработчикът не се откаже.

Apple многократно е отхвърляла идеята за Mac със сензорен екран през годините, така че това би било голям завой във философията за компанията, ако продължи напред с тези планове. През 2010 г. например Стив Джобс каза, че „чувствителните повърхности не искат да бъдат вертикални“ поради умората на ръцете, свързана с вдигането на пръст към екрана. А през 2021 г. шефът на хардуерното инженерство на Apple Джон Тернус каза, че Mac е „напълно оптимизиран за непряко управление“, и добави, че компанията не смята, че има основателна причина да промени това.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?