След множество ребрандирания, изслушвания в Конгреса и няколко напускания на високопоставени служители подкрепяната от Meta криптовалута, известна като Diem, се оттегля от полезрението ни.

Асоциацията зад Diem потвърди в понеделник, че е продала активите си за около 200 милиона долара на Silvergate - крипто-фокусирана банка, с която бе работила миналата година, за да пусне т.нар. stablecoin валута, обвързана с щатския долар. Решението за продажба беше взето, след като „стана ясно от нашия диалог с федералните регулатори, че проектът не може да продължи напред“, каза в прессъобщение главният изпълнителен директор на Diem Стюарт Леви. Вече е известно, че Федералният резерв на САЩ беше ключов противник за стартирането на Diem.

Продажбата на активите на Diem бележи края на усилие, което в ретроспекция беше обречено от самото начало. Facebook, който сега е известен под името Meta, създаде приложенията, които биха били основният начин, по който хората да използват дигиталната валута. Така че, въпреки че Facebook сформира асоциацията на Libra, за да я управлява с други компании, хората веднага се уплашиха, че Libra ще направи спорния технологичен гигант още по-мощен. Освен това членовете на асоциацията зад Libra започнаха да се оттеглят само месеци след обявяването на групата.

Libra също се появи на сцената, когато stablecoin валутите, които са проектирани да държат определена цена, за да насърчат редовните транзакции, бяха сравнително нова идея и не бяха внимателно разглеждани от регулаторите. Като се има предвид колко голям е станал техният пазар от 2019 г. насам, правителствата по целия свят започват да им обръщат внимание и да разглеждат законодателството. През ноември Министерството на финансите на САЩ заяви, че смята, че те трябва да бъдат регулирани като банки. Наскоро специализираната финансова медия Barron’s съобщи, че Белият дом планира да насочи федералните агенции да регулират криптовалутите като въпрос на национална сигурност.

Докато връзките на Мета с Diem приключиха, винаги има шанс Silvergate или друг играч да съживи проекта. Въпреки че репутацията на Meta в крайна сметка я погуби, дизайнът на Diem беше по-прозрачен и удобен за регулаторите от много съществуващи валути. Но тъй като почти целият екип зад Libra отпадна от Meta, шансовете Diem да се появи отново със същото ниво на подкрепа, което някога е имала, изглеждат малки. Положителното от смъртта на Diem е, че Meta обеща да не налага своите патенти за криптовалута срещу други разработчици на криптовалути.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеМВФ посъветва Ел Салвадор да не използва биткойн като официална валута