Въпреки че изглежда никой не се интересува от Windows Explorer, Microsoft си свърши правилно домашната работа, тъй като браузърът Edge току-що надмина Safari и стана вторият най-популярен браузър за настолни компютри, според нов анализ.

Данните на Statcounter показват как Microsoft Edge бавно нараства в сравнение със Safari от март 2021 г. Докато Google Chrome остава най-популярният настолен браузър с повече от 66% от потребителите, Edge и Safari се борят за 10% от пазарния дял всеки.

 

Сега ето как изглеждат трите най-популярни настолни браузъри:

Google Chrome: 66.64%
Microsoft Edge: 10.07%
Safari: 9.61%

Ако смятате, че потребителската база за компютри с Windows е много по-голяма от Mac на Apple, има обяснение защо Microsoft Edge има толкова голям потенциал да продължи да расте. От друга страна това може също да означава, че по-малко собственици на Mac използват Safari като основен браузър за настолни компютри. Друга индикация е, че потребителите на Safari са намалели от март 2021 г. до март 2022 г., въпреки че Apple продава повече Mac от всякога.

Една от причините може да е преработеният Safari, представен по време на WWDC 2021. Макар че мнозина се наслаждават на новия дизайн на програмата, хората имаха разнопосочни мнения за този нов облик. Ето защо в средата на бета-тестването на macOS Monterey, iOS 15 и iPadOS 15, Apple промени начина, по който Safari ще изглежда, и след това предложи новата опция за потребителите само ако те наистина искат това.

Firefox, който почти надмина Safari през февруари 2022 г., загуби активни потребители, въпреки че не е ясно дали мигрират към Chrome или Edge.

Другите браузъри представляват около 2.5% от потребителите, а Opera представлява 2.44% от всички потребители на настолни браузъри.

 

Снимка: Microsoft

Виж ощеMicrosoft добавя безплатен VPN към Edge

 

Тагове: