Microsoft подаде интересна патентна заявка, която описва много обещаващо сгъваемо устройство. Вместо въртящия се дизайн с два екрана на Surface Duo и неговия наследник устройството, скицирано в патентната заявка, има един сгъваем панел, който може да се движи от 0 до 360 градуса.

Така по същество се преминава от безпроблемен таблет към режим на смартфон с една ръка. Идеята е доста радикална и досега не е била опитвана от производител на смартфони. Забележителното тук е, че сгъваемият екран се огъва както навътре, така и навън. Двупосочното сгъване не само елиминира необходимостта от вторичен дисплей, който да се използва в режим с една ръка, но също така намалява напрежението върху батерията за захранване на външен дисплей.

Модели като Samsung Galaxy Z Fold 3 и Oppo Find N са приели дизайна на сгъване навътре с дисплей отгоре, докато Huawei експериментира с дизайна на сгъване навън на телефони като Mate Xs. Но във всяка реализация сгъваемият панел позволява само 180 градуса движение, и то в една посока.

Surface Duo на Microsoft всъщност премина в пълен 360-градусов режим, но прие дизайн с два екрана, прикрепени към панта. Въпреки гъвкавостта пролуката не предлагаше същото безпроблемно изживяване като единичен сгъваем панел. Но изглежда, че компанията иска да пренесе сгъваемата на 360 градуса идея и да я комбинира със сгъваем екран. Поне в света на патентите.

Но тук има проблясък на надежда. Въпреки че все още е само патент, технологията вече е налична. LG наскоро показа това, което нарича 360-градусов сгъваем OLED панел, който може да се сгъва както навътре, така и навън, и изглежда, че е специално направен за следващото поколение сгъваеми телефони. Подразделението за дисплеи на Samsung също има нещо подобно в лицето на Flex S, който може да се сгъва навътре покрай една гънка и навън до другата.

Патентното заявление на Microsoft не само си представя по-гъвкав сгъваем телефон, но също така изглежда решава един от най-големите проблеми в категорията - гънката. Една от визуализациите на патентния дизайн показва сгъването на екрана, за да създаде очертание с форма на сълза по средата, вместо да се сгъва като лист хартия и да създава гънка.

Motorola направи нещо подобно с Razr, който имаше система от подвижни метални пластини до пантата. Когато телефонът е сгънат, пролуката между плочите се разшири, което позволи на екрана да образува форма на водна капка, за да се избегне генерирането на гънка. Патентното заявление на Microsoft очевидно преследва подобен дизайн, като патентният текст ясно назовава задната плоча, която се движи, за да освободи място за движението на екрана.

Снимка: Microsoft

Виж още: Бил Гейтс ползва гъвкав смартфон, но той не е на Microsoft