Microsoft не спира да ни изненадва с приятни новини, а последната за тази седмица е стартирането на уеб версия на Skype. Това е един проект, който ще позволи водене на безплатни разговори от всички основни браузъри, задвижвани от Web Real-Time (WebRTC) стандарта. Новата услуга, бе представена в официалния блог на Skype.

Microsoft предупреждава, че потребителите ще трябва да изтеглят плъгин (за сега), докато тя вгради стандарта WebRTC в Internet Explorer. В крайна сметка, компанията планира да пусне услугата за всички основни браузъри - Internet Explorer, Chrome, Firefox и Safari. В началото тя ще е в бета версия и ще е "достъпна за малък брой потребители“, а пускането ще бъде постепенно през следващите месеци.

WebRTC е отворен проект, който позволява на интернет потребителите да общуват в реално време чрез глас и видео само с помощта на WebRTC-съвместим браузър. Той дава възможност на уеб разработчиците да включат видео разговори и обмен на данни в реално време в своите продукти.

В крайна сметка уеб версията на Skype може да се окаже сериозна заплаха за конкурентната услуга на Google, Hangouts (която не изисква плъгин), но все още е твърде рано да се каже нещо конкретно. Очакваме повече информация скоро.

 

Прочетете още: Microsoft пуска пакет с абонаментни услуги на цена от 100 долара

Тагове: