Дигиталният гласов асистент Cortana на Microsoft, кръстен на холограмата от Halo, не се превърна в този хит, който гигантът очакваше. Точно обратното, повечето потребители на Windows гледаха на функцията като досадна, а не като важна част от системата, в каквито се превърнаха Google Assistant и Siri. Предвид най-новата покупка на Microsoft обаче, възможно е софтуерният гигант да гони втори шанс в бизнеса с гласови асистенти.    

Microsoft обяви, че ще закупи компанията Nuance, създател на софтуера за разпознаване на реч Dragon. При цена от 56 долара на акция офертата е на стойност 16 милиарда долара. Софтуерът на Nuance оформя ядрото на Siri и представлява ключова част от успеха на Apple при тези услуги.

Nuance и Microsoft са работили преди по В2В решения, така че покупката не е изненада.

Удвояването на усилията в посока Cortana не изглежда непосредственото желание на Microsoft, тъй като буквално преди седмица компанията спря мобилната версия. Доста по-вероятно е Microsoft да иска да развие платформата си за гласови команди в цялата си продуктова гама: Windows, Office и Xbox. Вграждането на части от платформата Dragon в Microsoft Word може да бъде логична първа крачка, като нищо не пречи на Microsoft в същото време да продължи да лицензира софтуера на Apple и да печели пари от това.

Снимка: androidpolice

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви