Ройтерс съобщава, че популярната китайска услуга за споделено пътуване Didi Chuxing обмисля първоначално публично предлагане на акциите си в САЩ с Goldman Sachs и Morgan Stanley. Сега стана ясно, че компанията твърди, че вече поверително е подала заявка за IPO. Забележително е, че Apple инвестира 1 милиард долара в Didi още през 2016 г., което също ѝ даде място в борда на услугата за споделено пътуване.

По-рано този уикенд Ройтерс съобщи, че се очаква Didi Chuxing да подаде тихичко заявка за IPO някъде този месец. Изглежда обаче, че това може вече да се е случило.

Заедно с инвестицията на Apple за 1 милиард долара в Didi основните поддръжници на гиганта са японската SoftBank и китайските Alibaba и Tencent. За своето първично публично предлагане на акции Didi вероятно ще получи оценка от 100 милиарда долара.

Още през 2017 г. главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обясни, че инвестира в Didi като „шанс да научи повече за определени сегменти от китайския пазар“, като същевременно поддържа убеждението, че Didi има потенциала да премахне задръстванията. Този ход без съмнение ще се окаже доста доходоносен и за Apple.

Обръщайки поглед назад и предвид плановете на Apple Car, които евентуално включват услуга за робо-такси, компанията може да е успяла да научи много ценни знания от участието си в Didi Chuxing през последните шест години, които би могла да използва при бъдеща услуга за споделено и автономно пътуване.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Тези Android и iOS приложения бъркат дълбоко в джобовете ни без знанието ни