Чуждестранните инвеститори може и да се отказват от акции на Samsung Electronics на стойност милиарди долари, но има една група от населението, която изглежда е убедена в бъдещия потенциал на компанията. Последните данни от Южна Корея показват, че особено младите хора харесват акциите на компанията.

Те притежават над 1 млрд. долара в акции на Samsung Electronics, а броят на акционерите от хора на възраст 20 години или по-млади е нараснал значително през последните няколко години, което подчертава привлекателността на тези акции за новото поколение.

Официални данни от портала на Корейския депозитар на ценни книжа показват, че в Samsung Electronics има близо 400 000 млади акционери на възраст под 20 години. Броят на акционерите от тази демографска група се е увеличил почти 21 пъти за четири години.

Samsung Electronics е най-голямата компания в Южна Корея по пазарна капитализация с 4 672 130 акционери. Младите хора на възраст до 20 години притежават 391 869, което представлява 8.38% от целия акционерен капитал на компанията. Общата стойност на акциите, притежавани от тези младежи, е 1.54 трилиона вона, или 1.12 милиарда долара.

Всеки млад акционер притежава средно по 46 акции на компанията, а броят на инвеститорите в компанията продължава да се увеличава непрекъснато. Първият голям скок в броя дойде при последното разделяне на акциите на Samsung Electronics през май 2018 г., което ги направи по-достъпни за много повече инвеститори, тъй като с коригираната цена на разделянето станаха достъпни за новите инвеститори.

Привлекателността на акциите за младите не е изненадваща. Samsung е нарицателно име и един от най-големите работодатели в Южна Корея. Младите хора, които може би не са изучавали много инвестициите, ще гледат на Samsung като на сигурен залог. Тези, които изучават компаниите, в които инвестират, ще се надяват, че залозите на Samsung върху технологиите на бъдещето ще се изплатят и ще помогнат за генерирането на значителна възвръщаемост за инвеститорите.

Ако имат по-дълъг инвестиционен хоризонт от две или повече десетилетия, те няма да се притесняват от стагниращото представяне на акциите през последната година, а ще се съсредоточат върху дългосрочния потенциал. В крайна сметка акциите са нараснали с 402% през последните 14 години. Фактът, че висши ръководители на Samsung Electronics са закупили акции на компанията за близо 1 млн. долара само този месец, също трябва да им покаже, че дори вътрешни лица са убедени в дългосрочния потенциал на компанията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Портата към подземния свят в сърцето на Сибир расте с тревожни размери всяка година