На пръв поглед Android 13 не изглежда като сериозна надстройка, предлагайки предимно екстри като защитен инструмент за избор на снимки, тематични икони и ново разрешение за Wi-Fi. Но се оказва, че актуализацията позволява на потребителите да стартират алтернативни операционни системи като Windows 11 във виртуална машина (VM).

 

Разработчикът на уеб и мобилни приложения за Android Дани Лин, познат в Twitter с прякора kdrag0n, показа Windows 11 Arm, работещ във виртуална машина на Google Pixel 6. Телефонът наистина работи с актуализацията на Android 13 DP1.

Лин добавя, че Windows 11 е бил „наистина използваем“, въпреки че хардуерното ускорение на GPU още не се поддържа. Всъщност той дори публикува видео, показващо култовия ретро шутър Doom, работещ на Windows 11 VM.

Windows 11 не беше единствената операционна система, която разработчикът стартира на Pixel 6, тъй като той също така показа различни дистрибуции на Linux, които се зареждат на устройството.

И така, как е възможно това? Редакторът на Esper и бившият главен редактор на Android Police Мишаал Рахман обяснява, че Android 13 на Pixel 6 поддържа нова рамка за виртуализация. Неговото обяснение е подробно описано в обширна публикация в блога му, но най-краткото резюме е, че Google полага много работа за създаването на по-добра рамка за виртуализация, която трябва да работи на различни устройства с Android.

Не за първи път виждаме Windows 11 Arm да работи и на телефони с Android. Една общност, наречена Renegade Project, преди това пренесе Windows 10 Arm и Windows 11 Arm на устройства с чипсета Snapdragon 845. Но тази последна разработка все още е много готина и се надяваме, че стартирането на виртуалната машина е по-достъпен и по-ефективен процес с времето.

Снимка: Microsoft

Виж ощеТези два Walkman-а с Android на Sony са на цена само за фенове на чистия звук