Moziila потвърди, че уволнява над 250 души, или 1/4 от всичките си служители, като част от значително преструктуриране на компанията. Как ще се отрази това на популярния браузър Firefox, предстои да видим, но орязванията на човешки и финансови ресурси включват области, които засягат директно Firefox, включително програмиране и функционалност.

Създателите на Firefox планираха промените пред коронавирус пандемията, но сега трябва да се съобразяват и с нея. 

"Икономическите условия в резултат на глобалната пандемия засегнаха значително нашите приходи. В резултат досегашните ни планове вече са несъстоятелни", казва компанията.

По принцип Firefox е вторият или третият най-популярен бразуър в света според класацията - позиции, които той си разменя с Microsoft Edge. По данни на NetMarketShare, Chrome е на далечно първо място с 68.81 процента, докато Firefox е втори със 7.83 процента, а Edge e веднага зад него със 7.04 процента.

Донякъде иронично, най-големият съперник на Firefox при браузърите му дава най-солидно финансово рамо. Mozilla генерира повечето от своите приходи чрез сделки за търсения и току-що сключи нова с Google.

През 2018 г. Mozilla генерира 450 милиона долара, 435 милиона от които идват от търсачки, плащащи да бъдат опцията за търсене по подразбиране във Firefox.

Снимка: Mozilla

Виж още: Това е производителят, продал най-много 5G телефони от началото на годината

 

Тагове: