Централноафриканската република (ЦАР) се превърна във втората държава, която приема биткойн като национална валута, след приемането на криптовалутата от Ел Салвадор миналата година.

Правителството на ЦАР казва, че законопроектът за приемане на биткойн е бил приет единодушно от парламента на страната, съобщават Reuters и BBC News, въпреки че бившият министър-председател на страната Мартин Зигеле се оплака, че законопроектът е бил одобрен „чрез прокламация“. Кабинетът на президента на ЦАР Фаустин-Арчандж Туадера заяви, че този ход „ще подобри условията на гражданите на Централна Африка“ и ще отличи ЦАР като „от най-смелите и визионерски страни в света”.

Въпреки това геополитическите анализатори и финансовите експерти са объркани от мотивите за този ход. ЦАР е нация без излаз на море, която е богата на ресурси като злато и уран, но остава една от най-бедните страни в света. Тя е опустошена от гражданска война от 2012 г. и само 11 процента от 4.8 милиона население имат достъп до интернет. Това е една от шестте държави в Африка, които използват централноафриканския франк като своя валута – „регионална валута, която е подкрепена от Франция и обвързана с еврото“, според адвокатска кантора Baker McKenzie.

Някои предполагат, че приемането на биткойн от ЦАР е опит да подкопае франка CFA и да предложи порицание на бившата колониална сила, владяла страната - Франция. „Това е голям среден пръст за френската икономическа система“, казва за Ройтерс Крис Морис, главен изпълнителен директор на борсата за криптовалути Yellow Card, която се фокусира върху потребителите в Африка.

Други казват, че този ход може да бъде обвързан с близките отношения на ЦАР с Русия. ЦАР беше една от малкото нации, които избраха да се въздържат от гласуване на ООН, осъждащо инвазията на Русия в Украйна, докато правителството на страната беше осъдено за разполагане на наемници от руската група „Вагнер“ за борбата си с бунтовнически групи.

„Контекстът, като се има предвид системната корупция и руската страна като партньор, изправен пред международни санкции, наистина насърчава подозренията“, коментира анализаторът Тиери Виркулон от Френския институт за международни отношения пред АФП.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант